Podstawą mojej zupy są warzywa – batat, marchewka, cebula i czosnek. Słodycz batatów i marchewki przełamują – imbir, ostra papryka i pasta tahini. Dodatki te nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Talerz takiej kremowej zupy to dla mnie jeden z lepszych sposobów, by rozgrzać się w chłodny dzień.

Składniki
1.5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
500 g batatów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
ok. 2-3 cm świeżego imbiru
2 łyżki pasty tahini
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem podduś.

Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę batata, marchewkę i starty na tarce o większych oczkach imbir. Duś przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i całość podsmaż jeszcze przez minutę.

Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zupę gotuj do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dodaj tahini (wcześniej pastę rozmieszaj w szklance z odrobiną zupy). Ponownie zmiksuj.

W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.